Yoksa Mini Countryman'a rakip mi ?

      Kia'nın hem şehir hayatı için hemde outdoor amaçlı tasarladığı Trial'ster konsepti 2015 Chicago Auto Show da tanıldı. Bu sıradışı konsept aslında bir yerlerden tanıdık gelebilir. Kia'nın mevcut modeli olan Soul Urban baz alınarak düzenlemeler ve iyileştirmeler ile bu yeni araç ortaya çıkmış.


Kia'nın Amerika tasarım merkezi ise aracı şu şekilde tanımlamış"O bir SUV özelliğine sahip olan araç gibi istediği yere gidebilme ve aynı zamanda kompakt boyutları ve sportif paketleriylede tasarım anlamında kendini belli ediyor." 
      Kia'nın mühendisleri  bu aracın dağda yapılabilecek olan birçok aktiveteye de ayak uydurabileceğini söylüyorlar. Bu konuda da sürekli elektronik dört tekerlekten çekiş sistemine güveniyorlar. Trail'ster aslında Soul ailesinin genlerini taşıyor ve bu genler aynı zamanda iki adet modelede eşlik ediyor. Bu modellerin ise Track'ster ve Soul'ster konseptleri olduğunu söylemek gerek. 

Tasarım

     Trail'ster az önce de bahsettiğim gibi birçok yönden Soul modeline benziyor. Tasarım anlamında aynı karoser yapısını taşımalarına rağmen Trail'ster modelinde outdoor ve macera odaklı bir tasarım ile kardeşinden ayrılıyor. Aslında bu araç sevimli ve göze hoş görünen bir outdoor aracı olarak geliştirilmiş ama Kia yetkililerine göre aracın yapabildikleri görünüşü ile sınır olmadığı. 
      Ön tasarımda ilk dikkat çeken noktaya baktığımızda keskin ancak yuvarlatılmış formda olan far grubunu görüyoruz. Far grubunun yapısı bu tasarım anlayışıyla uygun görünüyor. Far grubunda led aydınlatma teknolojisine yer verilmiş ve buda aracı şık gösteren detaylardan bir tanesi. Aslında burada kişisel bir görüşümü ifade etmek istiyorum. Başlıkta da bahsettiğim üzere ben bu aracı tasarım anlamında Mini Countryman ile karşılaştırdım ve aralarında benzer noktalar olduğunu söyleyebilirim. 
      Sis farlarının yapısıda dikkat çekici olduğunu söyleyebilirim. Futuristik bir anlamda tasarıma sahip sis farları aracın hoş görünmesini sağlayan unsurlardan bir diğeri olduğunu belirteyim. Burada hoş görünüme katkıda bulunan bir parçada karbon kaplı muhafaza olmuş. 
       Arka tasarımda ise köşeli bir formda dizayn edilen stop grubunu görüyoruz. Burada da yine led aydınlatma sistemi kullanılmış. Ön kısımda gördüğümüz sis farları bu sefer de arka tamponda iş başında. Ancak bu sefer beyaz yerine kırmızı renkte bizi karşılıyor. Yine ön kısımda bulunan karbon kaplı muhafazaya burada da yer verilmiş.
      Tasarım anlam anlamında belkide en çok dikkat çeken açılabilir bir tavan yapısının olması. Bu tarz araçlarda pek de alışılmış bir tasarım öğesi olmasada bu araca şıklık katmada oldukça başarılı olmuş. Bu açılabilir tavan canvas kumaştan imal edilmiş. Yine burada kullanılan alüminyum den yapılmış olan çıtalarada bisiklet,çadır vb malzeme entegre edilebiliyor.

İç Mekan

     Dış tasarım olarak hoş görünen Trail'ster iç mekanda da beklentileri karşılaybilir. Küçük tasarlanan direksiyon simidinin yapısı Mini'nin modellerinde kullanılan direksiyon simitlerininkine benzer olduğunu söylemeliyim. Burada kullanılan krom alaşımda hoş detaylardan bir tanesi. İç mekanda genel olarak toprak rengine yakın tondaki kaplamalar dikkat çekiyor. Kabinin tümünde yer alan bu kaplama off-road ruhuna uygun bir tasarım detayı olmuş.


      Orta konsolda büyük bir multimedia ekran yer alıyor. Hemen altında ise otomatik vites kutusu bulunuyor ve vites kolunun yapısı ise ilgi çekiçi. Vites kolunun hemen yanına ise krom kaplı bir tutunmak için bir tutacak konumlandırılmış. Genel olarak iç mekan aracın tasarım anlayışına uygun biçimde dizayn edilmiş ve çokta sıkıcı bir iç mekanla karşılaşmıyoruz. 

Motor-Şanzıman Seçenekleri

      Trail'ster da 1.6 Turboşarjlı 4 silindirli benzinli bir motora yer verilmiş. Bu motor ile birlikte araç 185 PS güce ve 185 Nm torka ulaşabiliyor. Bu motor seçeneği ile 6 kademeli otomatik şanzıman sunuluyor. Birde bu motor seçeneğine ek olarak hybrid bir motorda seçenek olarak sunulacak.  Bu motor seçeneği 2.0 litre 220 PS 285 PS Nm tork sunacak tabi bu değerler iki motorun birleşimi ile toplam olarak ifade ediliyor. 

      Aslında bu motor seçeneği iki farklı motorun birleşimi ile bu değere ulaşıyor. Benzinli motora ilave olarak 1.2 kWh gücünde lithium ion batarya ile 27 kWh ve 270 volt elektrik üretebiliyor. Bu motor toplamda üretebildiği güç ise 35 PS ve de 100 Nm tork olarak ifade ediliyor.

Yazar: Soner ÜNLÜER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder