Teknik ve Teknolojik Gelişmeler

ABS nasıl bir sistemdir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?



ABS sistemi ilk olarak 1936 yılında Almanya'da geliştirilen bir araç frenleme sistemidir. Otomobillerde seri üretimde ise 1978 yıllarında Mercedes S serisi ve BMW 7 serisi araçlarda kullanılabilir hale getirilmiştir.











     ABS Almanca'da "Anti Blockier System" olarak binilirken İngilizce'de de bu anlama anlamca yakın olan "Anti-lock Braking System" ifadesi ile bilinir ve her ikisi de ise "Kilitlenmeyen Frenleme Sistemi" olarak ifade edilir. Peki bu sistemin işleyişi nasıldır ve faydaları nelerdir? ABS sistemi, kullanıldığı tüm araçlarda tüm yol şartlarında ve değişken hızlarda yapılan ani frenlemelerde aracın tekerleklerini kilitleyerek kaymasını önlemek ve dengeli bir durma mesafesini yakalamak için geliştirilmiş olan bir sistemdir. ABS sistemi frenleme esnasında günümüzde bir çok insan tarafından otomobilin beyni olarak kabul edilen ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) dan her bir tekerleğin devir sayısındaki düşüş ve artış miktarlarını alarak aracı denetlemeye yarayan bir sistemdir. Bu sistem otomobil seyir halindeyken tekerleklerdeki dönüş oranının azalması durumunda veya tekerleğin kilitlenmesi esnasında kontrol ünitesi devreye girerek fren basıncını düşürür.

       Bu fren basıncının düşmesi esnasından sonra tekerleğin tekrar hızlanması anında otomatik olarak fren basıncını artırarak frenleme yapmaya başlar. Bu aşama sık aralıklarla ve saniyeler içerisinde gerçekleşir. Bu frenleme durumu tekerleklerden sağ veya sol tarafın farklı yüzeylere temas etmesi durumunda bile bir kayma veya tekerlek kilitlenmesi söz konusu değildir. Bu sisteme sahip bir aracınız var olduğu farz edelim. Siz bu sisteme güvenerek virajlara belirlenen hızlardan daha hızlı girdiniz veya süratli bir şekilde seyir halindeyken yağmur, kar veya dolu yağmaya başladı ve önünüze bir cisim çıktı. Bu her iki örnek durumda da bu sistem tam olarak yarar sağlayamaz; çünkü bu sistem belirli hızlara kadar aracı güvenli bir şekilde yavaşlatmayı amaçlar ve aynı şekilde ıslak zeminlerde belirli bir oranda tekerlekleri kaydırmadan güvenli bir şekilde yavaşlatmaya yarar. Bu sisteme sahip olan araçlar tamamen güvenli demek yanlış bir söylem olabilir; çünkü siz aracın ve yol şartlarının uygunluğunu göz ardı ederek bu limitleri zorladığınız durumlarda bu sistem size tam olarak faydalı olmayabilir. ABS'li bir aracı kullanırken şu noktalara dikkat etmek gerekir; ayağımızı fren pedalının üzerine yakın konumda tutmak, durmak için yeterli miktarda mesafe bırakın, ABS'li araçlarla sürüş pratiği yapmak yararlı olacaktır, araçla birlikte verilen kullanıcı kitabını mutlaka okuyun, ABS'li aracın limitlerini zorlamayın, direksiyon hakimiyetinize dikkat edin, frenleme anında araçtan gelen mekanik ve titreşimler için panik yapmayın.

Yazar : Soner ÜNLÜER

ABS sisteminin nasıl çalıştığını anlatan bir video;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder